11.1.2016

Lentokonesiivous

Edit 2021: Tää postaus on kirjoitettu tammikuussa 2016 ja tiedot voi olla hieman muuttuneet vuosien varrella. Koitan aina välillä käydä päivittämässä tiedot uusiin, jos vain muistan. Tänne on tullu myös jonkin verran lisää kysymyksiä postauksen alle, mut jostain syystä en itse pysty enää kommentoimaan. Jos on kysyttävää niin mulle voi laittaa Instagramissa ( @pietapii ) viestiä. Oon siis edelleen näissä hommissa töissä. :) 

Mihin aika oikeesti vaan katoaa? Mulla tulee ihan just viis vuotta täyteen töissä lentokentällä. Muistan kun just äsken vasta olin työhaastattelussa. Edellisestä duunipaikasta oli vähän nihkeet kokemukset ja jo haastattelussa kelasin että jos tätä hommaa jaksais vaikka puolisen vuotta niin hyvä. Edellisessä työpaikassa, eli mäkkärissä olin vain muutaman kuukauden. En tykänny yhtään. Puol vuotta venyikin sitten vähän pidemmäks aikaa, kun heti ekojen päivien kohdalla huomasin että mähän tykkään oikeesti tästä hommasta. Tykkään edelleen. Vuoden 2013 olin melkein kokonaan veke, kun olin vakkarina oman alan hommissa, mut muuten oon ollu Sodexolla aika tasaisesti. Sivussa oon kyllä tehny muitakin hommia. Viis vuotta, jännää.


Aattelin että tän viiden vuoden kunniaksi voisin vähän kirjoittaa meidän työstä. Kun katsoo blogin tilastoja, on lentsikkasiivous ollu aina yks haetuimpia sanoja, jolla tänne blogiin päätyy. Muutaman postaukseen on tullu myös kysymyksiä liittyen tähän työhön. Koitan saada jotenkin avattua, jos siitä olis vaikka jollekin joskus hyötyä.

Työnimike on siis lentokonesiivooja. Helsinki-Vantaalla koneita siivoaa Sodexo ja ISS. Mä oon töissä näistä ensimmäisessä. Siivotaan pääasiassa Finnairin koneita, mut myös muutamien muiden yhtiöiden koneita. Sodexo on firmana varmaan monelle tuttu esimerkiksi koulujen ruokaloista. Meidän yksikön nimi on Sodexo Transport ja me hoidetaan vain lentsikkasiivousta. 

Lentsikkasiivoojalta odotetaan paineensietokykyä, jokseenkin hyvää kuntoa ja nuhteetonta taustaa.  Lähes aina on kiire ja koneissa liikkuminen on välillä aika haipakkaa ja kroppaa saa väännellä hassuihin asentoihin. Puhelimen askelmittarin mukaan askelia tulee esim 8h työpäivän aikana 8-10km. Itse tykkään just tästä työn fyysisyydestä. Peruspalkka on tällä hetkellä reilu 11 euroaa tunnilta. Jos työskentelee kuskina (ryhmänvetäjänä), saa siitä euron lisää. Sunnuntaista ja muista pyhistä maksetaan tietenkin tuplaliksa ja illosta pieni iltalisä.


Työ on kaksvuorotyötä ja vuorot sijoittuu 06.00-00.00 välille. Aamuvuorot tehdään yleensä 8-11 tuntisina, iltavuorot 6-11 tuntisina. Sit on vielä erikseen ruuhkavuoro, joka alkaa iltapäivästä ja kestää 4h. On myös yövuoroja, mutta siihen on oma porukkansa. Eli periaatteessa työ on kolmivuorotyötä, mutta päivään ja yöhön haetaan aina porukkaa erikseen. Yön vuorot tehdään yleensä 20-08 välillä.  

Hommat tehdään pääsääntöisesti 3 hengen tiimeissä. Sen verran on porukkaa mitä menee yhteen autoon siivouskamojen lisäksi. Jotkut autot on isompia, joten sillon tiimissä voi olla enemmänkin porukkaa. Yksi porukasta on ryhmänvetäjä eli RV ja loput on tiimiläisiä. RV toimii kuskina, huolehtii kommunikaatiosta koordinaattorin kanssa radiopuhelimella ja ottaa päävastuun koneen valmitumisesta ja tsekkauksesta, muuten RV tekee ihan samoja hommia kuin tiimiläiset. Pienempiä koneita siivoaa yleensä yksi tiimi ja isompia laajarunkoja enemmän. Pienempiin koneisiin käytetään yleensä aikaa 6-20min, isompiin keskimäärin 1h. Jos koneita tulee myöhässä tai on jotain muuta säätöä, saattaa siivousajat olla näitäkin lyhyempiä.



Koneille tehdään neljää eri tyyppistä siivousta, jotka on nimetty aakkosten mukaan, puhutaan A, B, C siivouksista ja D-pesusta. A-työ on kaikista pikaisin ja suppein, C-työssä siivotaan eniten. Sitten on vielä erikseen toi D-pesu eli deep. Sillon puunataan oikein perusteellisesti. Jokaiseen siivousohjelmaan kuuluu vessojen ja keittiöiden puhdistus, jokaisen penkin läpikäyminen ja siistiminen ja koko koneen imurointi. Lisäksi koneisiin täydennetään siellä tarvittavia juttuja. Tää pitää sisällään esim ylimääräiset roskapussit, wc-tavaroiden täytöt ja puhaat tekstiilit. 

Veikkaisin että meidän duunipaikalla keski-ikä olis suunnilleen 20v. Kaiken ikäisiä tyyppejä kuitenkin löytyy. Monelle tää on eka duunipaikka opiskelujen jälkeen, mut osa porukasta on jo pidemmän linjan duunareita. Muutama tyyppi lähentelee jo eläkeikää. Se on musta niin siistiä, että kaikki on hyvää pataa keskenään iästä, sukupuolesta ja kansallisuudesta riippumatta. Moni kuka lähtee kentältä pois, ei vältsii kaipaa itse työtä, mutta porukkaa sitten sitäkin enemmän. Jos haluut tutustua lentokentän villiin arkeen, kaipaat fyysistä hommaa ja tykkäät tehä työtä porukassa, tää on oikeesti ihan kiva paikka! Voi olla, että tästä jäi nyt jotain tärkeetä sanomatta, mut toivottavasti postauksesta olis hyötyä edes jollekkin. :) 

8 kommenttia:

  1. Kiitos paljon, oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu postaus.

    -T

    VastaaPoista
  2. Onko vessat miten likaisia? Oletko joutunut oksennusta siivoamaan? Harkitsen hakevani opintojen ohella siivoustyötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei anteeks, että vastaus viivästyi! Huomasin vasta nyt. Hae ihmeessä, ihan mukavaa hommaa. Ainakin siis lentokoneissa, muista siivoustöistä ei mulla oo kokemusta. Ei ne vessatkaan usein mitään ihan kovin törkyisiä oo. Oksennukset oon jotenkin onnistunu välttämään, mutta muuta eritettä on kyllä tullu siivottua aina joskus... :D

      Poista
  3. Hei, olisin kiinnostunut kuinka lentokonesiivouksessa perussiivous toimii ja milloin sitä tehdään?
    Minkälaisia muita välineitä käytetään ylläpitosiivouksessa kuin imuri ja kalustepyyhkeitä? + imuroidaanko istuimet joka kerta?
    Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos meinasit tota B-siivoista (se on kaikista yleisin) niin sitä tehään ihan pitkin päivää. Joskus väliin saattaa tulla se suppeempi versio, mut sekin vaan kaikista pienimpiin koneisiin. Mannertenvälisten reittien koneita siivotaan aina vähintään B-työnä. Istuimia ei imuroida, mutta tietty tsekataan että niissä ei oo mitään tahroja tai murusia. Perussiivoukseen otetaan messiin aina imuri, rätit, kertakäyttöliinat ja pari erilaista pesuainetta. Vessat ja keittiöt hinkataan aina pesuaineiden kanssa.

      Poista
  4. Tää blogi sai mut hakee 1.5v sit sodexolle ja sinne jäin. Nyt sit vakkarina ollu ja työ on ollu kyllä siistiä.

    VastaaPoista
  5. Hei Pita,onko sinulla esimerkiksi instagramia? Mulle heräsi niin paljon kysyttävää etten jaksaisi tähän alkaa kaikkea kirjoittaa vaan mieluummin ihan henkilökohtaisesti😀😀

    VastaaPoista