8.8.2015

LappiLoma 2015

Noniin takaisin lappitunnelmiin... Meillä alkoi loma perjantaina 10.7. Tai mulla oli ollu vika duunipäivä kentällä jo edellisenä päivänä, mut Juusolla oli vielä iltapäivään asti töitä meidän lähtöpäivänä. Ihan hyvä että mulla oli vapaata, sain pakkailtua vielä viimeiset kamat messiin ja kun Juuso pääsi, lähettiin samantien ajamaan. Viime vuonna pakkaaminen oli aloitettu jo tyyliin viikkoo ennen, mut nyt vasta ihan viimetingassa. Ei hirveesti meidän tapaista, mut koko reissun suhteen oli ollu jotenkin niin rento fiilis että pakkaaminenkin jäi. Yllättävän hyvin saatiin kaikki kamat kuosiin ilman ressiä. Auto starttasi noin puoli viiden aikoihin pe iltana. Eka pysähdys oli jo Hartolassa. Vielä ei olis tarvinnu pysähtyy, mutta nelostien varrella on ihan törkeen hyvä ruokapaikka. Käytiin La Kardemummassa viimeks juhannuksen tienoilla. Suosittelen edelleen kaikille!


Matka jatkui mahat täynnä pimenevässä illassa. Lappiin on jännää ajaa kun mitä pohjoisemmaksi mennään, alkaa yö olla vaaleempi. Varsinkin tollein heinäkuussa kun aurinko ei laske ollenkaan. Meidän kohdalla valoisa yö oli vähän petollinen... Ajettiin vähän yli Rovaniemen ja päätettiin ottaa vähän lepoa. Auto parkkiin ja vähän unta. Valoisassa yössä ei tajuttu että autoon oli jääny ajovalot päälle ja mitäs se tarkoittaakaan. Sen parin tunnin aikana kun yritettiin nukkua, oli autosta tyhjentyny akku. Molemmat oltiin aamulla ihan väsyneitä, mut silti ei jaksettu olla kovin moksiskaan koko hommasta. Oli vaan pakko alkaa keksiä miten päästäis taas jatkaa matkaa. Pari tuntia veivattiin autoa mäkiin ja yritettiin startata mut tuloksetta. Oltiin pysähdytty vähän syrjäisemmälle levähdyspaikalle, joten siellä ei edes ollu ketään keneltä olis voinu kysyy jeesiä, kellokin oli noin 7 aamulla. Sattumalta joku pysähtyi samaan paikkaan ja saatiin taas virtaa. Matka jatkui taas.

On hirveeta ajaa parin vajaan parin tunnin yöunilla. Ihan kun olis kännissä. Vielä ennen lopullista päämäärää piti ottaa tien varressa pienet unet että päästiin loppuun. Alkuillasta oltiin Tenon jokilaaksossa. Siellä meitä odotti kiva pieni mökki. Käytiin yöllä vielä saunassakin. Tenolla hengattiin viikon verran.
Tenolla pidettiin oikeesti lomaa. Valvottiin pitkään, nukuttiin myöhään ja kalastettiin. Viikon hengailun jälkeen lähettiin jatkamaan matkaa. Seuraavaksi oli vuorossa Norja. Suomen puolella täydennettiin ruokavarastot ja sitten siirryttiin Finnmarkin kauniisiin maisemiin. Voi Norja, miksi olet niin kaunis?Finnmarkissa mentiin tutulle joelle. Juuso on käyny siellä muutaman kerran, mä olin nyt toistamiseen paikalla. Oltiin siellä muistaakseni neljä päivää? Päivät menee ihan sekaisin kun on kalalomalla. Käytiin myös hengailemassa Porsangerin lähimaastossa ja sekä muualla Finnmarkissa. Joki jolla oltiin on sen verran kallis että nyt ei viittitty vetää niin rennolla meiningillä kun Tenolla. Kun lupa maksaa 60e per päivä per henkilö, haluu sen kuluttaa jotenkin muuten kun nukkumalla.

Nukkumisesta tulikin mieleen meidän toinen kömmähdys. Norjassa vietetyt yöt oli tarkotus nukkua teltassa. Ekana iltana kun alettiin kasamaan telttaa, huomattiin että voihan nenä, ei meillä oo telttakeppejä mukana... :D Juuso reippaana poikana alkoi ripustella telttaa oksiin, mut sit huomattiin että myöskään sisäteltta ei oo mukana. Hyvä me. Nukuttiin siis viikko meidän Corollassa... Onneks ei olla kovin pitkiä kumpikaan!
Me oltiin suunniteltu reissua etukäteen vain sen verran, että Tenolta oltiin varattu majoitus ja se tiedettiin että Norjassa ollaan se nelisen päivää. Sen jälkeen alkoi extemporelomailu. Jatkettiin Norjassa hengailu vielä sen verran että oltiin sielläkin yhteensä viikko. Kun ruuat alkoi loppumaan siirryttiin takas Suomeen ja takas Tenolle. Samoissa maisemissa kalasteltiin vielä muutaman luvan verran. Saatiin samasta mökkikylästä majoituskin.Tenolla vietettyjen päivien jälkeen alettiin olla aika poikki, vaikka oltiin taas menty sellasella rennommalla meiningillä. Oltiin kalastettu parisen viikoa putkeen, keskimäärin noin 12h per päivä. Ei sinänsä ihme että kroppa alkoi olla jo aika poikki. Tenon jälkeen ei meinattu millään keksiä mitä tehdään seuraavaks. Vielä olis vajaa viikko aikaa mennä. Juuso jo ehdotteli että lähettäis pikkuhiljaa valuu vaikka himaan. Kyllähän se mullakin vähän jo kutkutteli mielessä kun laukku oli täynnä likaisia vaatteita, pussiruuat alko tulla jo korvista, eikä autossa nukkuminen enää hirveesti hotsittanu. Mut samalla mun teki mieli vielä mennä johonkin kalaan. Kun lähettiin Tenolta ajamaan oli molemmat sitä mieltä että kyllä vielä käydään jossain. Lähettiin kuitenkin jo vähän etelämmäksi. Käytiin morjestaa mun nimikylttiä matkalla. :D


Autossa heräs idea Urho Kekkosen kansallispuistosta ja Luttojoesta. Vaikka UKK on vaelluspaikkana tuttu, ei olla noilla hoodeilla kuitenkaan oltu. Käytiin Inarissa hakemassa luvat, syömässä ja täydentämässä eväitä Ivalossa ja sitten ajettiin ihan Venäjän rajalle yöksi. Raja-Joosepissa oli parkkis ja laavu jossa pystyi ihan kätevästi yöpymään. Seuraavana päivänä aloitettiin taas kalastaminen.

Mä olin edellisenä yönä heränny laattaamaan, joten happi ei ollu ihan parhaasta päästä. Päivä meni kuitenkin ihan hyvin onneks. Alkuillasta päätettiin yhteistuumin että tää kalareissu oli nyt tässä. Silloin tietää että on saanu kalastaa tarpeeks, jos voin hyvillä mielin laittaa pillit pussiin. Nyt oli just näin. Illalla jätettiin Luttojoki ja ajettiin Kakslauttaseen yöksi. Aamulla käytiin viereisellä caravan alueella peseytmyssä ja sitten matka kohti etelää alkoi.

Lapista on aina haikeeta ja outoo lähtee takas ihmisten ilmoille. Varsinkin kun kaikissa näissä ihan parhaissa maisemissa on saanu viettää näinkin pitkän ajan. Reissu oli kaikinpuolin hyvä, fiilis jotenkin jopa parempi kun edellisenä vuonna. Juuson kanssa on ihan parasta matkustaa. Meidän molempien hepulikohtaukset on ihan kauheita. :D Tai ihan parhaita... Saatiin taas nauraa vatsalihakset kipeeks useasti. Myös itse kalastus meni paremmissa fiiliksissä. Kai se on pakko myöntää, että vaikka oon edelleenkin aika aloittelija, on tässä viimeisen vuoden sisällä tullu opittua paljon! Se on aika kiva fiilis. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti