25.9.2014

R&A: DamNation

Eilen oltiin Juuson kanssa leffassa. Ollaan jo useampana vuonna käyty katsomassa muutama leffa aina Rakkautta&Anarkiaa festareiden aikaan. Aloin käydä näillä festareilla muistaakseni sen jälkeen kun täytin 18. Mulla olis sellanen muistikuva, että ennen festareille ei edes päässyt ala-ikäisenä? Trefattiin taas Juuson kanssa keskustassa kun mä olin päässy töistä. Käytiin ostaa leffaherkut ja tultiin odottelemaan leffan alkua Bio Rexiin. Tää teatteri on musta hauska kun se on niin vanha. Oon käyny pari kertaa aikaisemminkin.



Käytiin kattomassa vesivoiman ympäristöhaitoista ja patojen purkamisesta kertova dokumenttielokuva DamNation. Nää aiheet on lähellä sydäntä, vaikka en oo koskaan aikaisemmin ollut kovin kantaaottava oikein missään tän tyyppisissä asioissa. Kalastuspolitiikka ja muut ympäristöjutut on kuitenkin alkanut kiinnostaa. DamNation tuli eilen ensi-iltaan ja leffan oli avaamassa Jasper Pääkkönen, Pekka Haavisto ja Bruce Oreck.


Leffa oli ihan mielettömän hienosti kuvattu ja tehty. Harmi että tekstejä ei ollut, mä en aina ymmärrä puhutusta englannista ihan kaikkea. Varsinkin tälläsessä missä pitäis tietää vähän sanastoakin. Pääkohdat tuli kuienkin selväksi. Leffasta kerrotaan näin (hiff.fi): "DamNation ei ole vain propagandaa, vaan mukaansa tempaiseva kertomus siitä, miten suhtautuminen vesivoimaan on Yhdysvalloissa muuttumassa. Ohjaajat hyödyntävät oivaltavasti arkistomateriaalia ajoilta, jolloin vesivoimaa pidettiin kasvavan talousmahdin vahvuuden ja modernin insinööritaidon symbolina, josta koko maa oli ylpeä. Nyt tilanne on toinen. Kun aktivistit maalaavat purkamista symboloivia saksia ison padon seinään, jopa voimalaitoksen vartijat hehkuttavat väkivallatonta mielenilmausta.

Upeissa vedenalaisissa kuvissa seurataan, miten lohien ikiaikainen matka kutupaikoille tyssää voimalaitosten patoihin. Kalat hakkautuvat niitä vasten jääräpäisesti kerta toisensa jälkeen. Mahtavista perspektiiveistä kuvattuna padot näyttävät mahtipontisuudessaan murtamattomilta.

Kun yhä enemmän ihmisiä havahtuu siihen, että esimerkiksi kalaturismi voi tuottaa voittoa siinä missä paikallinen pienvoimalakin, järkkymättömät patomuurit alkavat murtua. Ja se vasta vaikuttava näky onkin."




Nyt lähiaikoina on ollut paljon mielenkiintoisia artikkeleita just tästä samasta asiasta Suomessa. Jasper pääkkönen on monessa jutussa messissä ja musta on siistii että joku on viittinyt lähteä tuomaan tätä asiaa esille. Paljon tulee skeidaa niskaan, mut Jasper kantaa sanomaa siitä huolimatta koko ajan eteenpäin.

Tässä muutamat mielenkiintoiset artikkelit:

Uhanalaiset vaelluskalat
Jasper Pääkkönen: Vanhankaupunginkosken historiallinen pato purettava
Valtaosa suomalaisista haluaa suojella vapaana virtaavat vedet

Itse en oo ollut perehtynyt näihin aikaisemmin. Musta tuntuu että aika harvat oikeesti edes osaa kelata tälläisiä asioita kuten uhanalaiset kalat tai vesivoiman haitat. Kalat on vaan sellasia limaisia lötköjä joita usein näkee vain kalatiskeillä ja sen jälkeen ruokapöydässä. Niitä ei mielletä samanlaiseksi suojeltavaksi kohteeksi kun esimerkiksi Saimaan uhanalaiset norpat. Ite oon kalastanut lapsesta lähtien ja pitänyt kaloja siisteinä otuksina. Yksi mun lempparikirjoista lapsena oli kalalajikirja. Kuitenkin vasta Juuson tavattuani ja alettuani perehtyä perhokalastukseen, on mulle alkanut selvitä erinäisiä asioita. Esimerkiksi käsite C&R eli pyydystä ja päästä, oli mulle ihan ennen kuulematon juttu. Samoin kalojen alamitat, jolla yritetään turvata kalojen tulevaisuutta. Ei meidän lähipiirissä ollut ketään kalastusharrastajaa, joka tälläisistä olisi kertonut.

Vesivoimakaan ei ole aina niin vastuullista ja ekologista miltä se saadaan kuulostamaan. Vesivoimalat rikkoo ekosysteemiä ja niistä on haittaa ympäröivälle luonnolle. Niinkuin just esimerkiksi kaloille, jotka ei pääse nousemaan kutupaikoilleen patojen takia. Mä en oo täysin vesivoimaa vastaan, meille on usein tullu himaan soittoja sähköyhtiöistä ja tuputettu vesisähköä, mutta ollaan siitä kuitenkin aina kieltäydytty. Kun myyjältä yrittää kysyä vaikutuksista luontoon, menee tyyppi luurin toisessa päässä ihan vaikeeks. Jos vesivoimaa halutaan käyttää, täytyis voimaloille saada vähän enemmän tolkkua. Osa pienten voimaloiden padoista voitaisiin purkaa (niinkuin yhdessä artikkelissa sanotaan) ja suuremmat vesivoimalat saisivat ottaa huomioon ympäristön ja esimerkiksi rakentaa toimivia kalateitä. Kymijoen Korkeakoskella ollaankin jo ryhdytty kalatiehommiin.

Kauheen pitkä sepustus tästä tuli… :D Tälläisten tekstien kirjoittaminen ei oo mulle kovin yleistä, mutta tästä asiasta on tullu mulle oikeesti aika tärkee. Toivottavasti tekstistä saa jotain selkoa mitä haen takaa! Ylläolevat kolme kuvaa on lainattu DamNationin virallisilta sivuilta TÄÄLTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti